Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych
im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego
w Czyżewie
kucharz

Kucharz dla młodzieży

Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Nauka trwa 3 lata

Szkoła przygotuje do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • gospodarowanie żywnością,
  • użytkowanie  wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii,
  • przyjmowanie i magazynowanie żywności,
  • przestrzeganie przepisów BHP,
  • przygotowanie i wydawanie potraw jarskich,
  • przygotowanie i wydawanie zup,
  • przygotowanie i wydawanie  potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb,
  • przygotowanie i wydawanie zakąsek,
  • przygotowanie i wydawanie deserów i wyrobów ciastkarskich,
  • przygotowanie i wydawanie napojów,
  • przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych,  wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata,
  • posługiwanie się językiem obcym zawodowym.

Zajęcia praktyczne mogą odbywać się w szkolnej pracowni technologicznej lub u pracodawcy.