Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Nauka trwa 3 lata
Szkoła przygotuje do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- gospodarowanie żywnością,
- użytkowanie wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii,
- przyjmowanie i magazynowanie żywności,
- przestrzeganie przepisów BHP,
- przygotowanie i wydawanie potraw jarskich,
- przygotowanie i wydawanie zup,
- przygotowanie i wydawanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb,
- przygotowanie i wydawanie zakąsek,
- przygotowanie i wydawanie deserów i wyrobów ciastkarskich,
- przygotowanie i wydawanie napojów,
- przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych, wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata,
- posługiwanie się językiem obcym zawodowym.
Zajęcia praktyczne mogą odbywać się w szkolnej pracowni technologicznej lub u pracodawcy.