Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

niepodlegla logo czyzew 2018

Zapraszamy uczniów do ZSOiZ w Czyżewie w nowym roku szkolnym!
Czyżew uczy więcej!
thumb left

W dniu 30 maja w ZSOiZ w Czyżewie przeprowadzona została XI edycja Konkursu Wiedzy o Żywieniu i Żywności, adresowanego do uczniów szkół podstawowych. Na zaproszenie do udziału w konkursie odpowiedziały 4 szkoły: w Rosochatem Kościelnem, Szulborzu Wielkim, Zarębach Kościelnych oraz w Czyżewie. Uczniowie tych szkół, wytypowani w eliminacjach szkolnych, przyjechali na rozgrywki finałowe w 3 – osobowych drużynach.

Konkurs ma za zadanie poszerzyć wiedzę uczniów zarówno na temat żywienia i żywności, jak również z chemii i biologii. Wielką jego wartością jest również kształtowanie postaw, w tym odpowiedzialności za własne zdrowie. Rangę konkursu podnosi patronat tak zacnych osób, jak: Poseł na Sejm RP pan Jacek Bogucki, rektor WSiP w Łomży oraz rektor WSA w Łomży.

W komisji konkursowej zasiedli m. in.: Prorektor ds. Dydaktyki i Spraw Studenckich PWSiP dr Dariusz Perło z PWSiP w Łomży, dr. inż. Milena A. Stachelska z Katedry Jakości Bezpieczeństwa Żywności Wydziału Nauk o Żywności PWSiP w Łomży oraz pan Jan Netter dyrektor Zakładów Mięsnych „Czyżew”.

Na wstępie uczniowie rozwiązywali test z zakresu znajomości zasad odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem wartości odżywczych ryb i ich zastosowania w żywieniu człowieka. Kolejne zadanie polegało na zaaranżowaniu dekoracji stołu pod hasłem „W morskiej głębinie…”.Przepiękne, klimatyczne dekoracje zadziwiały pomysłowością i urzekały dbałością o szczegóły. Ocenie podlegały także plakaty na temat „Dieta bogata w ryby”, przywiezione przez uczniów. Jury oceniało zarówno formę przekazu, jak i jego treść. Kolejne zadanie praktyczne przeprowadzone zostało w szkolnej pracowni gastronomicznej. Drużyny uczniowskie miały za zadanie wykonać potrawę z ryby. Młodzi kucharze zwracali uwagę nie tylko na walory smakowe, lecz także na wygląd potrawy.

W trakcie konkursu, po zakończeniu testu, uczniowie mieli okazję wysłuchać wykładu dr inż. Mileny Stachelskiej z PWSiP na temat probiotyków i ich znaczenia w żywieniu.

Po zakończeniu wszystkich konkurencji nastąpił moment podsumowania. Komisja zliczyła punkty i ustaliła ostateczne wyniki:

  • I miejsce – Szkoła Podstawowa w Rosochatem Kościelnem
  • II miejsce – Szkoła Podstawowa w Czyżewie
  • III miejsce – Szkoła Podstawowa w Szulborzu Wielkim
  • IV miejsce – Publiczna Szkoła Podstawowa w Zarębach Kościelnych.

Zwycięska drużyna otrzymała puchary ufundowane przez: Jego Eminencję Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz Jego Eminencję Rektora Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży, jak również liczne nagrody rzeczowe. Nagrody otrzymali wszyscy uczestnicy oraz ich opiekunowie.

Nad przebiegiem konkursu czuwała p. Małgorzata Czyżewska – Drozd, wicedyrektor szkoły, oraz nauczyciele – p. Małgorzata Jaźwińska i Aneta Piotrowska.

Serdeczne podziękowania składamy sponsorowi konkursu, Zakładom Mięsnym „Sokołow” S. A. Oddział w Czyżewie.

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.