Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

niepodlegla logo czyzew 2018

20 listopada 2018 roku młodzież ZSOiZ w Czyżewie uczestniczyła w bardzo ciekawy zajęciach zorganizowanych w ramach realizacji projektu: „Nowa jakość kształcenia zawodowego”.

Warsztaty odbyły się w restauracji Moonsfera w Warszawie. Restauracja mieści się na 6 piętrze Centrum Olimpijskiego. Realizowano tematykę: „Potrawy wegetariańskie w żywieniu człowieka”. Jest to temat mało popularny wśród kucharzy, ale jak się młodzież później przekonała, to cudowna gra smaków warzyw, kasz, owoców i przypraw.

Warsztaty były prowadzone przez znanych restauratorów Jarosława i Grażynę Uścińskich, którzy oferują swoim gościom dania z całego świata, dzięki zaś łączeniu oryginalnych smaków, serwowane potrawy stają się niepowtarzalnym przeżyciem kulinarnym.

Warsztaty trwały od 10.00 do 14.00 z przerwą na lunch, który był specjalnie przygotowany i podany na sali restauracyjnej z omówieniem techniki ich sporządzania przez pracownika kuchni.

Młodzież poznała surowce spożywcze, przyprawy pod kątem towaroznawczym oraz dobierała surowce i sporządzała potrawy wspólnie z prowadzącymi.

Uczniowie podziwiali oryginalną aranżację wnętrza restauracji oraz dwa duże tarasy z jedyną w swoim rodzaju panoramą Warszawy.

Warsztaty były prowadzone w profesjonalny sposób z zachowaniem zasad sztuki kulinarnej oraz z ogromną życzliwością i otwartością w stosunku do młodzieży.

Państwo Uścińscy przekazali bardzo dużo cennych rad kulinarnych i zachęcili młodzież do pracy w branży gastronomicznej, jest to dla nasz szczególnie cenne, ponieważ w warsztatach uczestniczyło dużo uczniów z klasy pierwszej.

Oto przykłady potraw sporządzanych:

  1. Curry – czyli mama smaku Azji ( cukinia , cebula czerwona, imbir, dynia, ananas lub mango, papryka 3 kolory, ostre papryczki, korzenie: kumin, kolendra, kardamon, cynamon, curry liście, Muskat, goździki, kurkuma ),
  2. Puree ziemniaczane z dodatkiem białej czekolady i papryki chili,
  3. Sałatka łącząca owoce, warzywa i zioła oraz sery ( ogórek, truskawki, seler naciowy, gruszki, różne zioła, gotowany ziemniak, fasolka, bakalie, sery i twarogi, oliwa, ocet balsamiczny ),
  4. Koktajle z owoców i warzyw typu smoothie

Opiekunowie:
Małgorzata Jaźwińska, Jerzy Tomkielski

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.