Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

niepodlegla logo czyzew 2018

18 lutego 2019 roku młodzież ZSOiZ w Czyżewie ucząca się zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w ciekawych zajęciach zorganizowanych w ramach realizacji projektu: „Nowa jakość kształcenia zawodowego”. Miejscem zajęć zamiast pracowni gastronomicznej stało się Studio Kulinarne ATUTY w Białymstoku. Mentorem szkolenia był pan Bartosz Łukaszewicz, szef kuchni Restauracji „Fisza” w Augustowie, której właścicielem jest pan Marcin Budynek. Uczniowie po zapoznaniu się z surowcami przygotowanymi przez organizatorów otrzymali porcję wiedzy praktycznej od szefa Bartka i przystąpili do pracy. W studio zaczęły unosić się zapachy Orientu: egzotycznych przypraw i sosów.

Przy pomocy szefa powstały:

  • Bakłażan graffiti z woka,
  • Pad thai z kurczakiem lub tofu (składniki m. in. : orzeszki, cebula czerwona, kiełki fasoli mung, boczniaki)
  • Pad thai,
  • Dim sum z wieprzowiną i sosem tamaryndowym,

Młodzież poznała nowe surowce i przyprawy, których nie używa się w kuchni na co dzień. Tak więc kuchnia orientalna odsłoniła swoje tajniki przed młodymi kucharzami z Czyżewa, dzięki czemu nabyli oni nowe umiejętności zawodowe.

Opiekunowie:
Małgorzta Jaźwińska , Jerzy Tomkielski

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.