Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dnia 11 czerwca 2018 r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie odbył się pokaz kulinarny, którego pomysłodawczynią była wicedyrektor szkoły p. Małgorzata Czyżewska -Drozd.

 

Smacznie i szybko - takie hasło przyświecało kucharzowi prowadzącemu pokaz. A był nim - były uczeń Gimnazjum w Czyżewie – obecnie słuchacz szkoły dla dorosłych w ZSOiZ w Czyżewie - Paweł Sienicki. Pomimo młodego wieku, Paweł jest już doświadczonym i docenianym szefem kuchni. Pracował bowiem w kilku restauracjach w Anglii i Francji, przyrządzając potrawy z różnych kuchni europejskich.

W pokazowym menu znalazł się gotowany łosoś zamarynowany wcześniej w tymianku, czarnuszce i oliwie. Podany został na puree z topinamburu z piklami z łodygi brokuła. Na deser Paweł przygotował mus czekoladowy z popcornem z pszenicy w karmelu.

Dania nie tylko wyśmienicie smakowały, ale także pięknie się prezentowały - wszak je się także oczami. Potwierdzić to mogą uczestnicy pokazu, czyli uczniowie klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy aktywnie uczestniczyli w pokazie, pomagając prowadzącemu w przygotowaniu potraw, a także zaproszeni na tę okazję goście- czyżewscy gimnazjaliści, którzy chętnie uczestniczyli w smacznej lekcji.

Uczestnicy pokazu nie tylko poznali nowe i zdrowe techniki przygotowywania potraw, ale również dowiedzieli się wiele o specyfice pracy w gastronomii. Paweł w bardzo ciekawy sposób opowiedział o swoim zawodzie, o wyzwaniach, które stoją przed chcącymi pracować jako kucharze. Myślimy, że zachęcił niektórych uczestników do podjęcia takiego wyzwania, a innych utwierdził w tym, że wybrali ciekawą drogę zawodową.

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.