Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Jednym z nadrzędnych celów kształcenia zawodowego jest przygotowanie wykwalifikowanej kadry zgodnie z potrzbami rynku pracy. Tylko współpraca szkoły z lokalnymi pracodawcami zapewnia właściwe przygotowywanie absolwentów do przyszłej pracy. W bieżącym roku szkolnym w ZSOiZ w Czyżewie realizowany jest projekt "Nowa jakość kształcenia zawodowego" o wartości blisko 900 000. Środki z tego projektu przeznaczone są również na wzmocnienie współpracy z otoczeniem gospodarczym szkoły. Zgodnie z jego założeniami uczniowe Technikum w Czyżewie otrzymają zróznicowane wsparcie z zakresu doradztwa zawodowego, w którym przewidziano ważne miejsce dla lokalnych przedsiębiorców. Zaplaowane bowiem zostały grupowe spotkania uczniów z pracodawcami z róznych branż. Zajęcia te będą miały na celu m. in. zapoznanie młodzieży z tzw. zawodami deficytowymi na lokalnym rynku pracy.

W dniu 14 marca w naszej szkole miały miejsce pierwsze zajęcia zawodoznawcze z planowanego cyklu. W związku z realizacją projektu gościliśmy przedsiębiorców z branży gastronomicznej z najbliższego otoczenia szkoły: p. Marzennę Dybowską z Restauracji "Arkadia" w Ciechanowcu, p. Ireneusz Dąbrowskiego z firmy MAKADO oraz p. A. Król z Restauracji "Złote Jabłko" w Czyżewie. Spotkanie prowadziła dyrektor szkoły - Alicja Bańkowska. Wzięli w nim udział uczniowie klas Technikum w Czyżewie uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz zaproszeni uczniowie Gimnazjum w Czyżewie i Gimnazjum w Rosochatem Kościelnem. Młodzież na wstępie poznała specyfikę kształcenia w zawodach gastronomicznych, m. in. kucharza i kelnera, w tym także predyspozycje dla tych zawodów. Następnie p. R. Fiedorczuk - doradca zawodowy - przedstawiła dane z instytucji badających rynek zatrudnienia w województwie podlaskim i w naszym powiecie, podkreślając jak uniwersalne i poszukiwane są zawody gastronomiczne. Prezentowane dane wskazywały jednoznacznie, że branża gastronomiczna jest gałęzią rozwijającą się bardzo prężnie, a co się z tym wiąże - poszukującą wykwalifikowanych kadr. Dzięki wykorzystaniu podczas prezentacji technologi IT młodzież mogła nauczyć się, gdzie i w jaki sposób wyszukiwać ofert pracy. Ukazane też zostały możliwości różnorakiego rozwoju zawodowego dzięki różnorodnym kursom i szkoleniom. W dalszej części spotkania zaproszeni przedsiębiorcy przedstawiali swoje firmy, omawiając ich specyfikę. Przy okazji zapoznali uczniów w wielkim skrócie z procesem zakładania własnego przedsiębiorstwa. Bardzo ciekawe okazały się informacje, w których goście przedstawili swoje drogi zawodowe. Dzięki nim uczniowie dowiedzieli się, że zawód gastronoma może zrodzić się z zainteresowań, a możliwości ich realizacji są bardzo szerokie: od amatorskiego "kucharzenia" po gotowanie profesjonalne, z kuchnią fusion włącznie.Tak więc niecodzienna lekcja doradztwa zawodowego w ZSOiZ w Czyżewie przybliżyła uczniom nie tylko wiedzę o zawodach gastronomicznych, ale także zainspirowała ich do poszukiwań i odkrywania własnych pasji, które mogą zdeterminować drogę zawodową.

Przed nami jeszcze spotkania z przedsiębiorcami z branży rolniczej oraz informatycznej.

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania. Jeśli nie wyrażasz zgody na ich używanie, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.