Home

Najpopularniejsze artykuły

Kalendarz szkolny

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Aktualności

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

W dniu 20 marca 2017 r. w ZSOiZ w Czyżewie przeprowadzona została lekcja otwarta na temat: Technologia produkcji i ekspedycji potraw kuchni włoskiej. Głównym celem zajęć było zapoznanie uczniów Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z doborem surowców oraz etapami produkcji potraw włoskich, jak również przedstawienie doświadczeń zawodowych pozostałym nauczycielom szkoły.

W zajęciach uczestniczyli uczniowie klasy II, spośród których 9 osób wróciło 5 marca z miesięcznego stażu w zakładach gastronomicznych na Sycylii finansowanego ze środków projektu Erasmus +. Lekcje prowadziła p. Małgorzata Jaźwińska, nauczyciel przedmiotów zawodowych, która opiekowała się młodzieżą podczas pobytu. Na początku lekcji nauczycielka przedstawiła zwyczaje żywieniowe Włochów, wykorzystując prezentację multimedialną, powstałą ze zdjęć wykonanych podczas staży uczniów na Sycylii. Uczniowie opowiadali o swoich doświadczeniach zawodowych i przeżyciach osobistych, oceniając oryginalne smaki włoskich dań jako konsumenci.

Następnie uczniowie przeszli do pracowni gastronomicznej, gdzie podzieleni na grupy mieli za zadanie przygotować określone potrawy. Praca odbywała się w czterech zespołach, których liderami był uczniowie uczestniczący w projekcie Erasmus +. Karol Piekutowski, który pracował w restauracji „U FUNU” był liderem grupy, której zadanie polegało na przygotowaniu włoskiej pizzy z wielką wprawą formował placek z ciasta drożdżowego, a pozostali uczniowie przygotowywali farsz z m.in. bakłażana i cukinii. Innym daniem typowym dla Sycylii, wykonywanym przez uczniów, był makaron z krewetkami. Liderka tej grupy, Magda Łuniewska, która również pracowała w restauracji „U FUNU”, pokazywała kolegom, jak prawidłowo dokonać obróbki wstępnej krewetek, a potem podsmażała je z czosnkiem w białym winie. Słynną sycylijską zakąskę arancini w dwóch wersjach: z ragout wołowym i nutellą przygotowywała grupa, której przewodził Rafał Borowy, również stażysta w restauracji „U FUNU”. Ta ciekawa potrawa to specjalnie spreparowana kula z ryżu z wypełnieniem – mięsnym lub słodkim, panierowana i smażona w głębokim tłuszczu. Inną typowo sycylijską zakąską są cebulki zapiekane w boczku, które przygotowywała grupa pod przewodnictwem Kasi Zawistowskiej, pracującej w restauracji „LA GALLERIA”. Sycylijski przysmak pane fritto, czyli paluszki z ciasta drożdżowego smażone w głębokim tłuszczu, wykonała Marta Dmochowska.

Sporządzone potrawy zostały zaprezentowane w pracowni obsługi gości. Uczniowie nakryli stół, przygotowali odpowiednią zastawę oraz dodatki dekoracyjne. Na koniec dokonano oceny organoleptycznej i podsumowano wykonane zadania. Zauważono i doceniono duże zaangażowanie uczniów przy sporządzaniu określonych potraw. Młodzież, która nie odbywała stażu we Włoszech, dzięki tej lekcji zyskała umiejętność produkcji wybranych potraw sycylijskich. Wyjazd do Włoch to dla uczniów nie tylko nauka tworzenia nowych potraw, to również poznanie wykorzystywanych surowców, przypraw, poznanie kultury innego kraju a także zmiana klimatu. Młodzież zdobyła również inne umiejętności, takie jak: praca w grupie, odpowiedzialność za grupę rówieśników, samodzielność, punktualność, umiejętność spędzania wolnego czasu, nauka języka włoskiego, przełamanie bariery mówienia w języku angielskim, sprawna komunikacja, radzenie sobie w sytuacja problemowych i inne. Jest to również dobra promocja naszej szkoły i zawodu.

Zajęcia zakończyły się smacznie i przyjemnie oraz poważnie, o czym świadczy poniższe motto: „Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować”

Odwiedza nas 35 gości oraz 0 użytkowników.

Mapa dojazdowa

Drukuj

Kontakt do szkoły

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych
im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego
w Czyżewie
adres:
ul. Niepodległości 3, 18-220 Czyżew
tel:
(86) 27 55 100
fax:
(86) 27 55 101
email:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.